Efteråret har meldt sin ankomst, og med det også en efterhånden øget opmærksomhed på coronasmitte, både herhjemme og i udlandet. I Danmark fortsætter smitteopsporingen, og i Fjernøsten har Japan lavet ændringer i indrejsereglerne, mens Kina holder fast i sit indrejseforbud.

Da vinter blev til forår tidligere i år, blev coronavirus fjernet fra listen over samfundskritiske sygdomme i Danmark. Årstiden var med os, folk kom mere ud, og ikke mindst var der efterhånden så mange vaccinerede, at virussen var ved at løbe tør for nye værter.

Nu er vi midt på efteråret, og billedet er ved at ændre sig. Smitteopsporingen har således kørt videre hen over sommeren, og politisk er det besluttet, at indsatsen skal fortsætte ind i 2023 med et beredskab på 40 medarbejdere.

Det er lidt færre end de nuværende 65, hvoraf lidt over halvdelen passer telefonerne – og langt fra de mere end 1.000 fuldtidsansatte, man i tjenesten havde tilbage i marts – men fastholdelsen af enheden understreger, at det fortsat er nødvendigt at holde øje med virussens udbredelse.

»Det er en nødvendig udgift, medmindre vi bare tør lukke øjne og ører og sidde og krydse fingre for, at der ikke kommer nye varianter ind i Danmark, som vi skal opspore og inddæmme. Og de uafhængige eksperter har netop rådgivet os om, at vi skal være klar til at møde nye og mere alvorlige varianter,« som sundhedsminister Magnus Heunicke har sagt til B.T.

Grundlæggende handler det om, at man hurtigt skal kunne opskalere, hvis behovet skulle opstå, og her hos Airport Doctor følger vi naturligvis udviklingen tæt, selvfølgelig ikke mindst med tanke på, om testkrav ved indrejse til Danmark igen kunne blive et krav.

 

Stadig lukket i Kina

Testkrav er der til gengæld stadig mange andre steder i verden, når man som dansker skal besøge andre lande. Det gælder blandt andet Japan, der ellers for nylig havde vinket farvel til diverse indrejserestriktioner, men nu har lanceret ændringer, der vil genindføre nogle Corona forholdsregler.

Testkravet ved indrejse er ikke helt så omfattende som tidligere, idet det nu kun gælder rejsende, der hverken er vaccinerede med mindst tre stik eller har været smittet. Er man i denne gruppe, skal man levere en negativ coronatest på certifikat før afrejse (pre-departure test), som skal være taget indenfor 72 timer før afrejse til Japan. Airport Doctor kan naturligvis sørge for, at man lever op til de gældende Corona forholdsregler.

Mere besværligt ser det (stadig) ud i nabolandet Kina, som fortsat har indrejseforbud for alle ikke-kinesiske statsborgere, om end med få undtagelser. Forholdene har således ikke ændret sig siden vi beskrev dem senest, og hvornår der eventuelt måtte blive løsnet på restriktionerne, er endnu uvist.